Pagina's

vrijdag 13 januari 2012

Op stap met de heilige Montfort (3)


Rijp voor God

Rond 1712-1713 werd hij het slachtoffer van een vergiftigingspoging die bijna fataal afliep. Hij overleefde ze, maar zijn gezondheid was gekraakt. Hij voorvoelde dat hij niet lang meer zou leven.

Van dan af is Montfort tot aan zijn dood in 1716 veel gaan schrijven. Hij wilde zijn ontdekkingen met God niet met zich in zijn graf meenemen. Dat was ook de periode van zijn rijpheid, zijn volwassenheid.

Bekende werken van hem:

- De Liefde van de Eeuwige Wijsheid (rond 1702)
- Brief aan de vrienden van het Kruis
- Het Mariageheim
- Verhandeling over de Ware Godsvrucht tot Maria (1712)
- De Brandende Bede
- Kantieken
- Het geheim van de Rozenkrans.

Overlijden

Op 28 april 1716, op drieënveertigjarige leeftijd is Montfort tijdens een missie in Saint-Laurent-sur-Sèvre overleden. Hij is er in de parochiekerk begraven.
  

Zaligverklaring - Heiligverklaring

Na een nauwkeurig onderzoek wordt in 1858 officieel erkend dat de geschriften van Montfort stroken met de leer van de Kerk. In 1888 verklaart Leo XIII Montfort zalig en kort na de tweede wereldoorlog, op 20 juli 1947, wordt hij door Pius XII heilig verklaard. In 1996 plaats Johannes Paulus II hem op de kalender van de universele Kerk. In datzelfde jaar vervroegde de paus op eigen initiatief zijn pastorale reis in Frankrijk met één dag en ging er bidden bij het graf van de heilige.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten